FAQ – ofte stilte spørsmål

FAQ - ofte stilte spørsmål enciklopaedi
Trenger du hjelp med bestillingen eller har du et spørsmål du vil ha svar på med en gang? Bare klikk på en av seksjonene nedenfor for å finne svaret.

En strekkode er en grafikk som brukes til å representere en liten mengde informasjon som enkelt kan leses av en strekkodeleser eller en app på mobiltelefonen. Strekkoder finnes i mange former, men er mest brukt i dagligvarebransjen, der strekkoden inneholder priser og produktinformasjon som enkelt kan registreres i kassen. Her er strekkoden et 13-sifret (eller 12-sifret) nummer som vises som en grafikk.

Ulike typer strekkoder
Ulike typer strekkoder
Strekkodesystemet ble grunnlagt på 70-tallet av George Laurer. Det er et universelt system som tar sikte på å holde oversikt over varer og priser over hele verden. Dette systemet brukes i dag i nesten alle butikker og fungerer bare fordi hver strekkode er knyttet til ett bestemt produkt. En strekkode kan derfor ikke brukes til to forskjellige produkter. Både UPC-A-nummer og EAN-13-nummer er en del av dette systemet.

George Laurer
George Laurer
Vi selger et bredt utvalg av strekkoder, både strekkoder for detaljhandel(UPC-A og EAN-13) og andre strekkoder (inkl. QR-koder, Code 128/39, ITF-14-strekkoder). Det vi selger mest av, er imidlertid EAN-13-strekkoder. Dette er de mest brukte strekkodene i alle butikker utenfor USA (med unntak av bøker og magasiner). Numrene våre kommer fra samme opprinnelige system som GS1-numrene, men er nå utenfor deres kontroll. Derfor kan vi selge dem mot en engangsavgift.

Det korte svaret er: Ja, for det meste. De fleste butikksjefer synes det er enklest hvis alle produkter som kommer inn i butikken har en strekkode, og mange krever det. Det betyr at strekkoder åpner døren til butikkene og gjør det mulig å gjøre produktet ditt mer tilgjengelig. Hvis du utelukkende selger produktet ditt i din egen butikk og ikke ønsker å endre dette i fremtiden, trenger du kanskje ikke strekkoder. Du kan også bruke andre systemer eller koder, noe som kan være billigere ettersom de kan være til eget bruk og ikke en del av et større system.

Både UPC-A-strekkoder og EAN-13-strekkoder brukes i butikker over hele verden, selv om de 12-sifrede UPC-A-kodene er vanligst i USA, mens EAN-13-strekkoder er vanligst i alle andre land. Krypteringen av de to strekkodene er svært lik. Faktisk kan en UPC-A-strekkode krypteres som en EAN-13-strekkode hvis du bare bruker en 0 foran de andre sifrene. Hvis det første sifferet i EAN-13-nummeret er en 0, vil strekene i både EAN-13 og UPC-A (uten den første 0-en) være identiske. Strekkodeskannere kan vanligvis enkelt lese begge typer strekkoder, men vi anbefaler UPC-A-strekkoder hvis produktet utelukkende eller hovedsakelig skal selges i USA. Hvis produktet skal selges i andre land, er det best å bruke EAN-13-strekkoder.

Hvis du er interessert i flere detaljer, kan du se forskjellen mellom UPC-A og EAN-13..

Det er best å bruke forskjellige strekkoder for hvert produkt eller hver produktvariant. Butikker bruker nemlig strekkoder av to hovedgrunner:

Strekkoder brukes til å se prisen på hvert produkt som skannes i kassen.
Strekkoder brukes til å holde oversikt over lagerbeholdningen og se, basert på skanningen i kassen, når et produkt (eller en produktvariant) må bestilles på nytt.

Dette betyr at hvis forhandleren bare bruker strekkoder av den første grunnen, kan det være greit å bruke samme strekkode for ulike produktvarianter (for eksempel et produkt i ulike farger eller størrelser). Men hvis forhandleren også bruker strekkoden til grunn nr. 2, er det nødvendig å ha en strekkode for hver produktvariant.

Vanligvis foretrekker forhandlere produkter som er enkle å håndtere. Noen forhandlere vil helst unngå produkter der noen må telle og holde styr på hvor mange som er igjen i hver størrelse og farge. Derfor anbefaler vi en strekkode for hver produktvariant.

De eneste produkttypene som selges i butikk som ikke bruker EAN-13-strekkoder, er bøker og magasiner. Alle andre produkter bruker EAN-13- eller UPC-A-strekkoder – kjøp dem her.

Strekkodene våre godtas i nesten alle butikker over hele verden, men det finnes noen få unntak. De eneste butikkene vi kjenner til som ikke godtar strekkodene våre, er «Super Cheap Retail Group» og «Woolworths Australia Central Branches» i Australia, «Walmart, Sam’s Club, Krogers, Fred Mayers, Macy’s & JC Penney’s» i USA og «Super Retail Group and Foods Auckland and Wellington Branches [Food only]». Bortsett fra disse butikkene har vi solgt titusenvis av disse strekkodene, og vi har aldri hatt problemer med andre butikker.

Vi kan også organisere uavhengig akkrediterte strekkoderevisjoner, noe som betyr at våre strekkoder aksepteres av flere butikker enn hos noen annen forhandler.

For mer informasjon om hvilke butikker som ikke godtar strekkoden vår og hvilke som krever bekreftelsesrapporter, se Strekkodeaksept.

Nei, vi garanterer ikke dette – ingen strekkodeselskaper kan garantere dette. Forhandlerne står fritt til å velge sine egne strekkodekrav, uansett om de er fornuftige eller ikke. Disse kravene kan også endres. Vi har imidlertid solgt tusenvis av strekkoder over hele verden og er sikre på at alle forhandlere, bortsett fra butikkene nevnt ovenfor, vil godta strekkodene våre. Hvis du er usikker, er du velkommen til å kontakte oss for å undersøke spesifikke butikker.

Nei, vi garanterer ikke dette – ingen strekkodeselskaper kan garantere dette. Forhandlerne står fritt til å velge sine egne strekkodekrav, uansett om de er fornuftige eller ikke. Disse kravene kan også endres. Vi har imidlertid solgt tusenvis av strekkoder over hele verden og er sikre på at alle forhandlere, bortsett fra butikkene nevnt ovenfor, vil godta strekkodene våre. Hvis du er usikker, er du velkommen til å kontakte oss for å undersøke spesifikke butikker.

En strekkode er ganske enkelt et unikt nummer kodet som et bilde. Den inneholder altså ingen bedrifts- eller produktinformasjon. Når strekkoden brukes i butikker, kobles produktinformasjonen til strekkoden i butikkens skanningssystem, slik at når strekkoden skannes, kobles datamaskinen til den tilhørende produktinformasjonen.

Du kan bestille en strekkode her. EAN-13-strekkoder er det første alternativet. Her kan du også velge å kjøpe <a title=»Strekkoderegistrering» semref=»info_service_registrering»»>strekkoderegistrering</a>. Når du går videre til utsjekking, kan du velge å betale med kredittkort, paypal eller mobile pay. Når betalingen er gjennomført, sender vi deg strekkoden din via e-post med bildene som vedlegg.</div> Hvis du ønsker å betale via bankoverføring eller en annen alternativ metode, kan du <a title=»contact» semref=»contact»>sende en e-post </a>til oss.</div>.
Når du har mottatt strekkodenummeret med grafikk på vedlegg, kan du enkelt innlemme det i produktemballasjen eller få det trykt på selvklebende etiketter. Du kan endre størrelsen på strekkoden på forhånd hvis du ønsker det, men du bør være oppmerksom på strekkodens dimensjoner. Når forhandleren mottar strekkoden og produktet, skanner de strekkoden i systemet og legger inn produktinformasjonen, så når strekkoden skannes etter dette, vises produktinformasjonen automatisk.

Ja, det gjør de. Vi kan levere både EAN-13-strekkoder (brukes over hele verden) og UPC-A-strekkoder (for bruk i USA og Canada).
Strekkodene våre brukes for tiden i følgende land over hele verden: Australia, Bahrain, Belgia, Brasil, Kambodsja, Kamerun, Canada, Kanaløyene, Kina, Cookøyene, Curacao, Kypros, Danmark, Den dominikanske republikk, Øst-Timor, England, Fiji, Finland, Frankrike, Tyskland, Ghana, Hellas, Hong Kong, India, Irland, Israel, Italia, Jamaica, Japan, Jersey, Kiribati, Kuwait, Libanon, Litauen, Malaysia, Kypros, Kina, Malta, Mauritius, Mexico, Mosambik, Nederland, Ny-Caledonia, New Zealand, Nigeria, Norge, Papua Ny-Guinea, Portugal, Rarotonga, Rwanda, Singapore, Skottland, Slovakia, Slovenia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Spania, Sultanatet Oman, Surinam, Sveits, Taiwan, Thailand, Tonga, De forente arabiske emirater, Uganda, Storbritannia, USA, Vanuatu, Nigeria, Wales, Zambia
Denne listen utvides stadig, så gi oss beskjed hvis landet ditt ikke er på listen, så vi kan se om det er et nytt land. Eller du kan bli den første.

Vi tilbyr lovlige strekkodenumre til en rimelig engangspris. Noen av tilbudene våre inkluderer:

  1. Billige strekkoder – 1 strekkodepakke starter på £166 og blir billigere jo flere du kjøper.
  2. Ingen løpende avgifter – strekkoder selges til en engangspris, så du betaler bare én gang.
  3. Strekkodebilder levert – Vi tilbyr også strekkodebilder med høy oppløsning (600 dpi) i 5 ulike formater (Bitmap, eps, TIFF, JPEG og PDF).
  4. Ingen obligatoriske medlemskap – Disse inkluderer tidkrevende skjemaer og pengeslukende avgifter.
  5. Rask service – du mottar strekkodene dine umiddelbart (hvis du bestiller en strekkode for detaljhandel) eller innen 12 timer. Vi kan fremskynde tjenesten hvis du trenger noe raskt.
  6. Kan levere akkrediterte verifiseringsrapporter – vi kan levere uavhengig godkjente verifiseringsrapporter, noe som betyr at strekkodene våre godtas av flere butikker enn noen annen forhandler.

Ta gjerne en titt her for mer informasjon.

Ja, vi garanterer at strekkodenumrene vi selger, aldri har vært solgt eller brukt før. Numrene våre er unike og kommer fra Uniform Code Council (nå GS1 US). Vi leverer garantisertifikater som du kan bruke som bevis på at du eier strekkodenummeret, og vi har også en skriftlig garanti fra selskapet strekkodene kommer fra om at disse numrene kun er til videresalg. Selskapet vi får dem fra, er anbefalt av George Laurer (oppfinneren av UPC-strekkoden). I tillegg sjekker vi numrene våre for ulovlig bruk på internett før salg, slik at du kan være sikker på at ingen bruker dem ulovlig på salgstidspunktet.

Nei, når du først har kjøpt en strekkode av oss, er den din på livstid, og du kan bruke den som du vil. Vi har et utvalg strekkoder som ikke krever årlige avgifter, ettersom de er utenfor GS1s kontroll nå. Denne fordelen gir vi videre til forbrukeren.

På 1990-tallet ble GS1 etablert i store deler av verden. De lisensierte ut sine 13-sifrede strekkodenumre til sine medlemmer (og som vi har vært inne på tidligere, tar de både medlemsavgift og tilknytningsavgift). I USA fantes det imidlertid en egen organisasjon – Uniform Code Council (UCC) – som solgte 12-sifrede strekkodenumre til sine medlemmer for en engangspris (det var ingen løpende lisensavgifter). UCC konkurrerte effektivt med GS1. Deres 12-sifrede numre var i praksis en delmengde av det 13-sifrede systemet.

På slutten av 1990-tallet fusjonerte UCC med GS1 og ble til GS1-US. Som en del av denne endringen bestemte de seg for å begynne å kreve årlige lisensavgifter for alle medlemmene, også de som hadde betalt en engangsavgift for strekkodenumre på 1990-tallet. Mange av disse medlemmene var selvsagt ikke fornøyd med de nye årlige lisensavgiftene, så en gruppe av dem bestemte seg for å klage på GS1. Medlemmene vant i retten tidlig på 2000-tallet, noe som resulterte i et forlik på flere millioner dollar for GS1. En annen konsekvens av dette søksmålet er beviset på at de opprinnelige numrene som ble utstedt av UCC på 1990-tallet, er utenfor GS1s kontroll nå, og at det derfor ikke kreves noen lisensavgift. Dette er numre som er kjøpt av forhandlere og videresolgt. De er nye numre, ettersom de aldri har vært brukt på et detaljhandelsprodukt og er en del av GS1-systemet.

Den offisielle standardstørrelsen på en EAN-13-strekkode er 37,3×25,9 mm. Denne kan formelt sett reduseres til 80 % av størrelsen (ca. 20×30 mm) eller forstørres til 200 %. Det avhenger av forhandleren om du kan klare deg med en mindre eller større størrelse, men hvis du trenger en verifiseringsrapport, må du overholde standardene, ellers vil strekkoden ikke bestå verifiseringsrapporten. Det er alltid en god idé å gjøre en testskanning av strekkoden før du sender den til butikkene. Se gjerne strekkodedimensjoner for å se de offisielle kravene.

Nei – det finnes ingen oppdatert offisiell database for registrering av strekkoder (verken nasjonalt eller internasjonalt). Strekkoderegistrering er ikke påkrevd. I stedet er det opp til forhandlerne og GS1 å sørge for at hvert nummer bare selges én gang, og opp til produsentene (deg) å sørge for at hver strekkode bare tildeles ett produkt. Vi tilbyr en valgfri stregkode registration service, der har forskellige fordele. Du er velkommen til at se her for mer informasjon.

George Laurer oppfant det 12-sifrede strekkodesystemet UPC-A da han jobbet for IBM. Han støtter forhandlere av strekkodenumre som vårt, og liker ikke at GS1 har bestemt seg for å begrense tilgangen til markedet ved å kreve høye avgifter.

Internatonal Barcode Network ble dannet for å øke tilgjengeligheten av strekkoder og strekkodeinformasjon over hele verden. De gjør dette ved å ha lokale kontorer der lokale lisensinnehavere, som kjenner sine egne markeder, tilbyr strekkodenumre til en rimelig pris på kundens morsmål.

Ja, det er mulig å skrive ut strekkoden i noe annet enn svart-hvitt, men skanningen av strekkoden avhenger av at det er god kontrast mellom bakgrunnen og strekene. Så en lysegul strekkode på hvit bakgrunn vil ikke fungere godt, mens en mørkeblå på hvit bakgrunn sannsynligvis vil skannes fint. Igjen er det lurt å gjøre en testskanning før du skriver ut på alle produktene dine.

Bøker bruker ISBN-strekkoder (International Standard Book Numbers). Det betyr at du først må skaffe deg et ISBN-nummer for å få en ISBN-strekkode. Informasjon om hvordan du skaffer ISBN-nummer finner du her.
For tidsskrifter brukes ISSN-strekkoder (International Standard Serial Number). For å få en slik strekkode må man først bruke et 8-sifret ISSN-nummer. Dette kan deretter endres til en 13-sifret strekkode – eller forskjellige andre stiler, inkludert et 13+2-format for separate utgaver osv. For informasjon og kjøp av ISSN-nummer eller strekkoder, se vår strekkodeside for magasiner.

Globale lokasjonsnumre er globalt unike numre som brukes av enkelte forhandlere som lokasjonsidentifikator for leverandører. Disse kan kjøpes her.

Strekkodene våre begynner med «07». Det betyr at selve strekkodene stammer fra USA, men det sier ikke noe om opprinnelsen til selve produktene. Produkter fra alle land kan bruke strekkoder fra USA og omvendt. MERK at «landskoden» IKKE sier noe om produktets opprinnelsesland – den viser KUN opprinnelseslandet til STREKKODENUMMERET.

Hvis du har andre spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss.