Forskjellen mellom strekkodene EAN-13 og UPC-A

Forskjellen mellom strekkodene EAN-13

Nullen bestemmer

UPC-A-strekkoder er i praksis en undergruppe av EAN-13-strekkoder. Hvis det første sifferet i EAN-13-nummeret er en «0», vil strekene i både EAN-13 og UPC-A (uten den første «0») være identiske. Forskyvningen av de lesbare tallene under strekkoden er den største forskjellen mellom strekkodene UPC-A og EAN-13. Begge strekkodene kan enkelt leses av de fleste skannere.

Forskjellen mellom strekkodene EAN-13 og UPC-A

Når bør du bruke EAN-13 kontra UPC-A?

Strekkoder i UPC-A-format har tradisjonelt blitt brukt i USA, mens strekkoder i EAN-13-format har blitt brukt i resten av verden. Det kan imidlertid finnes eldre systemer som bare godtar det ene eller det andre formatet. Det betyr at du bør velge UPC-A-formatet hvis produktet ditt hovedsakelig skal selges i USA, men hvis det skal selges internasjonalt eller i et annet land enn USA, bør du velge EAN-13-formatet.

Hvis du støter på en butikk som har problemer med å lese EAN-13- eller UPC-A-strekkoden din, kan de enten ignorere den ledende «0» eller legge til en ledende «0», avhengig av hvor mange sifre systemet deres foretrekker. Hvis dette gjøres, vil strekkoden leses på nøyaktig samme måte som det motsatte formatet, og den vil fortsatt være globalt unik.

EAN-13-numre er tilgjengelige her. Hvis du trenger en strekkode i UPC-A-format, kan du kjøpe den her.

Hvordan skannes de?

Siden selve strekene er den eneste delen av strekkoden som skannes (dvs. at skanneren ikke leser tallene under strekkoden), kan en EAN-13-strekkode med en «0» på forsiden noen ganger forveksles med en UPC-strekkode uten en «0» og omvendt. Dette har mye å gjøre med hva skanneren eller programvaresystemet forventer å se. Dette skjer ofte når man skanner en strekkode som ikke er koblet til systemet – programvaren har ikke noe referansepunkt for hvilket format strekkoden skal være i, og antar derfor at den er i UPC-format. Når nummeret er lagt til i systemet i det 13-sifrede formatet og koblet til produktet i systemet (det er vanligvis slik butikkene legger til strekkoder basert på informasjonen i innkjøpsskjemaene), pleier den å skannes korrekt som en strekkode i EAN-13-format.

Svært få butikker har hatt problemer med dette tidligere. Og når problemer oppstår, er de som regel enkle å løse. Hvis du går til Musgraves i Irland, foretrekker de at du fyller ut strekkoden i UPC-format på kjøpsskjemaet (uten den første «0») og angir at formatet er UPC – hvis du gjør dette, har de ingen problemer med å bruke strekkodene våre.

Kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.